Tips om beter te slapen

Ontdek 10 tips voor een goede nachtrust :

1. Zorg voor een regelmatig slaappatroon

Ga tijdens de week op vaste tijdstippen naar bed, zodat je interne klok een vaste routine heeft. Dit geeft je lichaam meer rust. Het weekend zorgt vaak voor onverwachte zaken, zoals feestjes en bezoekjes. Dan is het moeilijker om op vaste tijdstippen je rust te nemen.

2. Geen tv of telefoon

Zorg ervoor dat, als je in bed ligt, je niet afgeleid kan worden door tv of telefoons. Als je vanuit je bed gaat tv kijken, dan is je brein constant bezig om al deze informatie te verwerken, en dit kan er weer voor zorgen dat je brein nog te actief is als je daadwerkelijk wil gaan slapen.
Dit is overigens niet voor iedereen hetzelfde. De een slaapt namelijk wel goed met de tv aan en de ander niet. Het is dus even uitzoeken wat voor jou het beste werkt, maar het zal uiteindelijk wel je stress verminderen.

3. Focus op je ademhaling

Denk aan je ademhaling. Als je niet kan slapen en er spoken allerlei gedachten door je hoofd, stel je dan helemaal in op je ademhaling. Volg je ademhaling bij het in- en uitademen, en als je gedachten weer gaan spoken, ga dan weer terug naar je ademhaling. Je zal merken dat je rustiger wordt en dan is in slaap vallen niet meer zo ver weg.

4. Niet eten voor je gaat slapen

Neem drie uur voor het slapen gaan geen stevige maaltijd of producten en snacks waar veel suikers in zitten. Eet je wel voor het slapengaan, dan moet je lichaam dit allemaal nog zien te verteren, wat weer tot gevolg heeft dat je minder goed kan slapen.

5. Niet sporten drie uur voor je gaat slapen

Ga drie uur voor het slapen niet sporten. Na het sporten kan je juist weer extra nieuwe energie hebben waardoor je ook niet goed kan slapen.

6. Drink geen alcohol als slaapmutsje

Dit doet je misschien wel beter inslapen, maar na een paar uur word je weer wakker. Beter is een glas warme melk.

7. Geen koffie drinken ‘s avonds

Koffie bevat cafeïne en dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kan vallen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de andere.

8. Zorg voor een goed verduisterde kamer

Een natuurlijk middel om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en eventuele slaapstoornissen aan te pakken, is melatonine. Melatonine is een hormoon dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van de duisternis en dat in de loop van de nacht wordt vrijgegeven.

Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt. Veel mensen hebben slaapstoornissen, omdat ze een tekort hebben aan lichaamseigen melatonine. Een goed verduisterde kamer helpt dan om beter te slapen.

9. Slaap op een goede lattenbodem en matras

Zelfs als je ’s morgens na het opstaan geen rugpijn hebt, wil dit nog niet zeggen dat je een goede lattenbodem en matras hebt. Probeer uit te zoeken of je het liefst op een zachte of harde matras slaapt. Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Is je matras ouder, koop dan een nieuwe.

Heb je vaak nek- of rugpijn, dan heb je ook baat bij een goed kussen.

10. Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer

Zet overdag je raam op een kier, zodat de kamer goed verlucht is tegen dat je ’s avonds gaat slapen. Wie in een rustige omgeving woont, kan in de zomer ’s nachts z’n raam laten openstaan. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Zet dus zeker ’s nachts de verwarming niet aan in je kamer.

Bron : jobat.be