Moe door reuma? 9 tips om vermoeidheid te verdrijven

Vermoeidheid, wie heeft daar soms niet last van? Het is heel gewoon dat dit lamlendige gevoel toeslaat na een dag hard werken of een paar uur stevig sporten. Het is dan tijd om even rust te nemen, zodat de batterij weer kan worden opgeladen. Na een paar uurtjes is er dan weer voldoende energie opgebouwd om nieuwe dingen te kunnen ondernemen.

Waarom chronische vermoeidheid bij reumatoïde artritis?

Vermoeidheid hoort bij reuma. Mensen met deze chronische gewrichtsaandoening kunnen moe zijn van niets. Het ontstaat plotseling en wordt als extremer ervaren dan ‘gewone’ vermoeidheid. En niet altijd verdwijnt dat uitgeputte gevoel na een paar uurtjes rusten of een nachtje slapen. Net als pijn is het voor de directe omgeving vaak niet zichtbaar dat u bekaf bent.
Naast de ziekte-activiteit, kan ook bloedarmoede bij reuma de oorzaak zijn van de vermoeidheid.
Doorlopende of langdurige vermoeidheid kan een grote impact hebben op het leven van mensen met reumatoïde artritis. In dit artikel geven wij negen tips die u kunnen helpen om beter om te kunnen gaan met chronische vermoeidheid bij reuma.

 

1) Let beter op uw voeding

Wat u eet, kan een groot effect hebben op de energiehuishouding van uw lichaam. Fastfood en zoete lekkernijen geven slechts een korte energiestoot. Daarna slaat het uitgeputte gevoel weer onverbiddelijk toe. Kies daarom voor voedingsmiddelen die u helpen om uw lichaam langdurig van energie te voorzien, zoals groente, fruit en volle granen. Begin de dag met een goed ontbijt. Probeer om de drie uur wat te eten. Dan blijft het energieniveau van uw lichaam stabiel. Eventueel kunt uw voeding aanvullen met een goed en uitgebalanceerd multivitaminen- en mineralencomplex. Deze bevatten de vitmines van het B-complex die helpen bij de omzetting van koolhydraten in lichaamsenergie. Vooral een tekort aan B12 komt nog wel eens voor bij mensen met reumatoïde artritis.

2) Kom in beweging

Energie is net geld. Je moet iets ondernemen om er meer van te maken. Dat betekent: met grote regelmaat gaan bewegen. Begin langzaam en bouw uw inspanning op tot vijf dagen per week een half uur. Uw bloed wordt daardoor zuurstofrijker, zodat u zich fitter en fitter gaat voelen. Kies de inspanning waar u het meeste plezier aan beleeft. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn meestal goede bewegingsvormen voor mensen met reumatoïde artritis. Overleg wel eerst met uw arts of fysiotherapeut op het moment dat u een oefenprogramma gaat opstarten. Als u het niet goed doet of de verkeerde inspanning kiest, kunnen de symptomen verergeren.

3) Stel uw grenzen

Door toch heel veel dingen geforceerd te doen, maakt u de vermoeidheid alleen maar erger. Rem uzelf daarom tijdig af. Hak bijvoorbeeld grote klussen in kleinere stukken. En wissel inspannende activiteiten af met meer rustgevende taken. En stop vooral voordat de vermoeidheid toeslaat.

4) Zorg voor een goede nachtrust

Tijdens de slaap wordt het energieniveau in uw lichaam weer opgebouwd. U moet zich echter al vroeg op de avond voorbereiden op een goede nachtrust. Eet vanaf drie uur voordat u naar bed gaat niets meer. En drink ’s avond ook geen cafeïne- en alcoholhoudende dranken. Deze voorkomen dat u makkelijker in slaap valt én blijft. Neem voor het slapen gaan een warm bad om met een ontspannen gevoel onder de wol te kruipen. Ga altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en zet de wekker op een vaste tijd. Zorg voor een rustige, koele en donkere slaapkamer.

5) Zoek uw energiebooster

Waar krijgt u energie van? Ga opzoek naar uw persoonlijke booster. Dat kan een afspeellijst zijn met muziek waar u vrolijk van wordt. Een wandeling in een omgeving waar u zich prettig in voelt. Of het leggen van een puzzel of het oplossen van een kruiswoordraadsel. Ook sommige vrienden of kennissen kunnen u energie geven. Omdat ze humor hebben, goed kunnen luisteren of altijd onverwachte dingen met u willen ondernemen. Zoek deze op. En vermijd mensen die energie van u vreten.

6) Vermoeide en zware benen bij reuma

Bij reumatoïde artritis kunt u ook last hebben van vermoeide en zware benen. Koud of lauw water langs uw benen laten stromen, kan voor verlichting zorgen. Ook kunt u uw benen inmasseren met een verkoelende gel. Verder kunt u uw benen hoger dan uw hart leggen. Ook als u slaapt. Neem eventueel magnesium om de beenspieren te ontspannen.

7) Bespreek extreme vermoeidheid bij reuma met reumatoloog

Vertel uw arts dat u zich doorlopend zo vermoeid voelt. Het kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen die hij u heeft voorgeschreven. Samen met uw arts kunt u bespreken of de dosering aangepast moet worden of dat u eens andere medicijnen moet gaan proberen. Ook zou u eens vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad kunnen proberen. Dit zijn een natuurlijke ontstekingsremmers, die geen vermoeidheid kunnen veroorzaken.

8) Doe rustig aan

Laat uw leven niet leiden door een overvolle agenda. Zo maakt u meer tijd vrij om te genieten van dingen waar u meer energie van krijgt. Wordt dus een expert in het zeggen van ‘nee’ tegen iedereen die beslag op uw tijd wil leggen. Dit wordt eenvoudiger wanneer u tegen familie vrienden, kennissen en collega’s open én eerlijk bent over uw vermoeidheid. Meestal krijgt u dan begrip én ondersteuning. En dat geeft ook weer energie.

9) Volg het advies van uw arts

De ontstekingen die gepaard gaan met reumatoïde artritis zijn echte energievreters. Er komen chemische stoffen vrij die u hetzelfde beroerde gevoel geven als bij een verkoudheid of griep. Volg dus het advies van uw arts altijd goed op. Neem de voorgeschreven medicijnen stipt op tijd in om de ontstekingen in de gewrichten af te remmen. Bij geen of onvoldoende resultaat moet u dit met uw arts bespreken. Er kan dan naar een andere behandeling worden gezocht die wel werkt.